E-nummers en hun waarde

E-nummers of additieven
E-nummers? Antwoord

E-nummers & hun waarde vind je hier!

E-nummers (klik hier) zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen.

- Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk. Door het lange bewaren kunnen enkele van deze eigenschappen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Om deze eigenschappen te bewaren worden zogeheten hulpstoffen of additieven toegevoegd. Het is echter niet toegestaan om gebreken aan levensmiddelen te maskeren ! Deze hulpstoffen worden in diverse categoriën ingedeeld, zoals kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen.

- Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E-nummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.

- Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E - nummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing

- De definitie zegt veilig voor de gebruikte toepassing. Niet alle stoffen zijn even veilig, sommige zijn ook omstreden. Helaas is het soms echter noodzakelijk om die stoffen te gebruiken. Sommige conserveermiddelen (benzoëzuur, E210) zijn omstreden. Benzoëzuur is weliswaar een natuurlijke stof (cranberry’s bevatten van naturen meer dan volgens de norm toegestaan zou zijn!), Maar is niet volledig veilig. Het is echter een noodzakelijk conserveermiddel voor stoffen die zeer gevoelig zijn voor schimmelbederf, zoals pindakaas. Van naturen kunnen in pinda's schimmels voorkomen, die veel gevaarlijker stoffen maken dan benzoëzuur (aflatoxines een zeer kankerverwekkende groep stoffen.) Benzoëzuur blijkt het meest effectief om deze schimmels te voorkomen en mag daarom dus gebruikt worden.

- Wat zijn dit nu voor stoffen? Het gaat om een zeer heterogene groep van stoffen, die niet onder een noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E -nummer, de kleurstoffen uit bieten en worteltjes, maar ook stoffen als bijenwas en lecithine. Smaakstoffen hebben geen E - nummer.

- De verschillende categorieën E -nummers en enkele vertegenwoordigers daarin staan in de onderstaande files. Per categorie wordt een overzicht gegeven. Voor ieder E -nummer wordt ook een 'technische' file toegevoegd, met overige informatie.

- De informatie in de files is vaak erg chemisch, mochten hier onbegrijpelijke termen in staan, of mist u bepaalde gegevens, laat het ons dan weten!

E -nummers kan u hieronder raadplegen:

E -nummers op alfabetische volgorde hier!
E100 - 199  Kleurstoffen
E200 - 299  Conserveermiddelen
E300 - 399  Anti -oxidanten (stoffen die ranzigheid tegengaan)
E400 - 499  Emulgatoren
E500 - 599  Diverse additieven
E600 - 699  Smaakversterkers
E700 - 799  Conserveermiddelen
E 900-1000 Additives with different functions
E1000-E1300 Diversen
E1400-E1500 Gemodifeceerde zetmelen
E1500-E1525 Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's

Aan E -nummers gerelateerde vragen in de vraagbaak:

Welke E-nummers en additieven bevatten dierlijke producten ?
Welke E-nummers zijn halal of haram ?

Welke E-nummers zijn wel of niet toegestaan voor moslims ?

Welke producten bevatten alcohol en zijn haram ?
Volgens sommigen is citroenzuur (E330) kankerverwekkend - wat is hiervan waar?
Ik ben gevoelig voor natriumglutamaat. Welke stoffen moet ik vermijden?
Welke E-nummers en additieven bevatten dierlijke producten ?

Aanvullende uitleg diverse vragen over zoetstoffen:

Wat is zoetheid?
Wat is het verschil tussen sucrose, glucose, suiker en saccharose?
Is suiker schadelijk?
Wat is het verschil tussen biet- en rietsuiker?
Waarom wordt suiker aan levensmiddelen toegevoegd?
Welke negatieve effecten kunnen suikers op het lichaam hebben?
Is honing gezonder dan suiker?
Kan een gezond dieet ook snoepgoed en frisdrank bevatten?
Wat zijn caloriearme zoetstoffen?
Wat is acesulfaam K?
Wat voor stof is fenylalanine en is het schadelijk?
Welke effecten hebben caloriearme zoetstoffen op gezondheid van het gebit?
Is het veilig voor diabetici om caloriearme zoetstoffen te gebruiken?
Waarom kunnen diabetici baat hebben bij caloriearme zoetstoffen?
Waarom bevatten sommige voedingsmiddelen en dranken meer dan één caloriearme zoetstof?


Bron :  WageningerUr - Foodinfo
Literatuur : Kamsteeg, J.Baas, M.I.A.: E = eetbaar? : alle E -nummers en de belangrijkste overige additieven. - 3e Dr., Becht, Haarlem, 1988. 240 blz. ISBN 90-230-0613-5. of Hanssen, M. and Marsden, J. : E for additives. Thorsons, Wellingborough, UK, 1984. ISBN 0-7225-1150-7 (tevens de bron van de illustratie.)