lagers - Vlaanderen
Blank
Weet U dit al over voeding
Blindengeleidehond mag beperkt binnen in voedingszaken
Samenvatting van gezonde bacteriŽn
Slechte BacteriŽn houd er rekening mee !
SChimmelgiffen en wat moet U weten?
Vlees is gezond voor de mens hier de medische uitleg samengevat.
De stukken van het varken met uitleg
De stukken van het rund met uitleg
Kalfsvlees met uitleg stukken
Lamsvlees en zijn stukken
De E-nummers en hun waarde
De jachtkalender tot 2008 kan U hier raadplegen.
Gevogeltevlees en eieren zijn niet gevaarlijk voor consumptie in BelgiŽ
Vitamines en miniralen de uitleg hier!
Het samenvattende verhaal over het ontstaan van de microbiologie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Schimmelgiffen

  • Deze tekst is overgenomen van : de NICE site.
  • Geschreven door : ir. Hilde De Geeter.

punten Problemen inzake voedselveiligheid worden vooral geassocieerd met de mogelijke aanwezigheid van chemische contaminanten als gevolg van pesticidegebruik, milieuverontreiniging of, zoals afgelopen zomer, door malafide praktijken. Via verschillende informatiecampagnes werd het publiek er echter op gewezen dat ook zij een stuk verantwoordelijkheid dragen inzake voedselveiligheid. Een goede hygiëne bij het bewaren en bereiden van voedsel om ziekmakende bacteriën geen kans te gunnen, is immers even essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Een element waarbij in heel deze problematiek voorlopig nog onvoldoende is stilgestaan, is dat een voedingsmiddel ook giftige stoffen kan bevatten die daar op een natuurlijke wijze zijn terechtgekomen en die niet worden vernietigd tijdens een nochtans correct toegepast bewaar- of bereidingsprocédé. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde mycotoxinen, giftige stoffen gevormd door schimmels. De gevaren van dergelijke giftige stoffen mogen niet worden onderschat. Dit blijkt ook uit één van de veertien actiepunten in de strijd tegen kanker geformuleerd door het World Cancer Research Fund: Eet geen voedsel dat, door langdurige bewaring bij kamertemperatuur, mycotoxinen kan bevatten.

punten Reeds in de Middeleeuwen was bekend dat het eten van graan of rijst dat was aangetast door de schimmel moederkoorn (Claviceps purpurea) aanleiding kon geven tot ergotisme. De symptomen van deze vergiftiging zijn gangreen van de extremiteiten, stuipen, psychosen en uiteindelijk de dood. Moederkoorn is in de streken met een gematigd klimaat door een aangepaste zaadbehandeling zo goed als verdwenen. Bovendien zijn moederkoornkorrels zodanig verschillend van andere graankorrels dat zij zeer goed kunnen worden verwijderd door triage. In tropische gebieden komt de ziekte nog wel regelmatig voor. De ergotalkaloïden kennen echter ook minder toxische toepassingen, namelijk als geneesmiddel tegen migraine en als de drug LSD.

punten In de loop der eeuwen waren meerdere epidemies het gevolg van het eten van beschimmelde voedingsmiddelen. Door de heersende oorlogsomstandigheden en hongersnoden tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog waren bijvoorbeeld in Rusland velen verplicht graan te eten dat op het veld was blijven liggen. Fusarium-schimmels hadden zich hierin sterk kunnen ontwikkelen met een belangrijke productie van de toxische trichothecenen in het graan als resultaat.

punten Wil je nog meer weten over dit onderwerp? kijk hier

Bron: Deze tekst is overgenomen van : de NICE site.
Geschreven door : ir. Hilde De Geeter.
Wageningen Universiteit
Levensmiddelentechnologie
Wageningen Universiteit
Postbus 8129
6700 EV Wageningen

Logo klein

 
Footer
Samenwerking met de Slagersbond van Gent en omliggende

Vermaele Projects - Studio webdesign Contacteer ons hier! Ontwerp & Design Contacteer ons hier