Koelkast - U en U en uw koelkastuw koelkast

De koelkast hij is onmisbaar in uw keuken !
Hij is een dagdagelijks deel van uw gezin.

Maar hoe goed kent u uw koelkast?
Deze schitterende uitvinding voor uw comfort en voedselveiligheid is eigenlijk nog niet zo oud.

Maar hoe bewaarde men vroeger dan voedsel, voor de koelkast bestond?
’s Winters werden stukken ijs los gekapt uit bevroren vijvers en in ijskelders bewaard. Het principe bestond erin ijsblokken te bewaren in gaten in de grond die afgesloten werden met een isolerend deksel.
Afwisselend werden hierin lagen ijs en lagen stro gelegd. Omdat koude lucht daalt bleven die ijskelders koud en kon het ijs bewaard worden tot de zomer.

De temperatuur meten !

Van uw koelkast verwacht u natuurlijk dat hij uw voedsel correct bewaart. Daarvoor is het belangrijk
de temperatuur correct af te regelen en in het oog te houden. Dat kan alleen met een thermometer. Plaats een goed leesbare thermometer, op de graad nauwkeurig, op de minst gunstige plaats in uw koelkast en controleer de temperatuur regelmatig.
Een andere methode is de thermometer in een glas water in de koelkast te plaatsen. Op die manier
meet u de temperatuur van het water en niet de meer variërende temperatuur van de lucht. O ja, in
de zomer hebt u het warm en uw koelkast ook. Hou dan de temperatuur extra in het oog.

Maar welke temperatuur dan?
De temperatuur is niet overal in de koelkast gelijk. Verplaats uw thermometer eens in de koelkast, hij
zal u de koudere en minder koude zones aanduiden. Meestal is de koudste zone onderaan, juist boven
het groentenvak. De temperatuur in uw koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als
gemiddelde. Het schema hierbij kan u helpen uw voedingswaren op de juiste plaats in de frigo te zetten.
-18° Diepvriesproducten (in het vriesvak)
+5° Eieren
+4° Melkproducten, boter, kaas, gevogelte
+3° Bereide gerechten, verse patisserie, charcuterie
+2° Gehakt vlees
0 à +2° Vis, weekdieren en schaaldieren
+7 à 8° Fruit en groenten (in de groentebak)

Bron en teksten uit nieuwsbrief Nr.: 62:  Logo FAVV