Mineralen
Vitamines
JODIUM (I)
Jodium dit spoorelement is een bouwsteen van de schildklierhormonen.
- Jodium, deze hormonen zijn noodzakelijk voor de groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en het op peil houden van de ruststofwisseling en de hartfunctie.
- Jodium komt in kleine hoeveelheden voor in levensmiddelen. Het zit met name in zeevis, schaal- en schelpdieren, vlees, broodproducten en een beetje in melkproducten. Omdat er in het verleden vaak tekorten ontstonden aan jodium is het verplicht gesteld om jodiumbevattend zout te gebruiken in brood.
- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan Jodium.
In onderstaande portie: | In microgram |
1 theelepel JOZO zout (2 gram) | 100 microgram* |
1 snee brood (35 gram) | 20 microgram |
1 snee volkorenbrood (35 gram) | 0,9 mg |
1 gekookte aardappel (50 gram) | 0,3 mg |
Grote lepel gekookte groente (50 gram) | 0,6 mg |
* 1 microgram = 1/1000 milligram
- De dagelijkse behoefte aan jodium ligt tussen de 150 en 300 microgram voor een volwassen mens.
- Een tekort uit zich door het opzwellen van de krop (struma). De schildklier werkt trager wat een tragere hartslag en gewichtstoename tot gevolg heeft. Als je minder dan 3 sneetjes brood per dag eet kan je een jodium tekort krijgen.
- Een te snel werkende schildklier heeft het tegenovergestelde tot gevolg.
- Als gevolg van een jodiumtekort vergroot de schildklier.
Bron : WageningenUR