Vitamine K

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

Vitamine K wordt ook wel fytomenadion genoemd.

- Er is maar één proces in het lichaam waarbij vitamine K betrokken is en dat is bij de bloedstolling. Verschillende van de in totaal 13 stollingsfactoren komen onder invloed van vitamine K tot stand: factor II, VII, IX en X.

- Bacteriën in onze dikke darm produceren het grootste deel van de vitamine K dat in ons lichaam terechtkomt. Dit is vitamine K2. De rest halen we uit plantaardige voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, koolsoorten, plantaardige olie en lever.
Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- Volwassenen hebben tussen de 65 en de 80 microgram vitamine K nodig.

- Tekorten bij volwassenen komen een enkele keer voor bij mensen die langdurig medicijnen hebben gebruikt die de bacteriën in de dikke darm vernietigen en soms bij een gestoorde vetvertering. Een tekort uit zich doordat de stollingstijd van het bloed dan sterk vertraagd is.

- Bij te vroeg geboren baby's met een laag gewicht zijn vaak tekorten geconstateerd, soms met ernstige gevolgen, namelijk slecht te stelpen bloedingen. Baby's hebben namelijk nog geen bacteriën in de darm die vitamine K aanmaken en vitamine K in het bloed van de moeder kan ook via de placenta de baby niet bereiken, zodat de baby dus geen voorraad in de lever heeft.

- De eerste moedermelk is erg rijk aan vitamine K. Alleen kinderen die de eerste paar dagen na de geboorte geen moedermelk krijgen lopen dus gevaar.

 


Bron :   WageningenUR